Login

Data Amplified 2023: uitdagingen worden erkend

Posted on oktober 31, 2023 by Karien Ris

Een persoonlijke impressie van Alex de Jong
Terwijl het vliegtuig de nacht in vliegt, kijk ik terug op twee zeer interessante dagen waarin veel boeiende onderwerpen werden besproken. Bovenal was ik erg tevreden over het feit dat datakwaliteit steeds belangrijker wordt, wat laat zien dat de motivatie om XBRL te gebruiken niet alleen meer vanuit de verplichting komt! Verder kregen we eindelijk de gelegenheid te horen van  gebruikers van XBRL-data over hun verwachtingen van rapportages. 

Ik hoop in de toekomst meer van hen te horen, aangezien hun input cruciaal is voor het verbeteren van de kwaliteit. Met betrekking tot datakwaliteit was het ook een opluchting te horen dat de uitdagingen erkend worden als het gaat over de afweging tussen nauwkeurigheid en vergelijkbaarheid. Deze afweging veroorzaakt helaas veel discussie tussen opstellers en accountants. Het idee dat de oplossing mogelijk ligt in het verbeteren van de taxonomie, krijgt hopelijk steun bij ESMA. Het lijkt erop dat dit al wordt overwogen bij de creatie van de ESRS-taxonomie, die zeer binnenkort wordt verwacht.

AI wordt een onvermijdelijk onderwerp en het is goed om te zien dat de XBRL-gemeenschap een sterke interesse toont in het verkennen van toepassingen van AI. Ik heb vooral genoten van de presentatie van Marc Houllier over dit onderwerp, die niet alleen AI begrijpelijk maakte, maar ook nieuwe toepassingen ervoor introduceerde in XBRL die ik nog niet eerder had gehoord, zoals het controleren van opstellers en accountants op consistentie. Marc gaf ook overtuigende argumenten over het feit dat onze banen niet zullen verdwijnen met de introductie van AI. Het komt erop neer dat AI in veel gevallen niet kan leren zonder onze supervisie. Bedankt voor de geruststelling, Marc!

Helaas zijn de discussies over block-tagging in de ESEF-rapportages nog niet tot een conclusie gekomen. Het lijkt erop dat veel oplossingen worden voorgesteld en de roep om de dingen anders te doen blijft. De daadwerkelijke definitie van het probleem, die essentieel is voor het vinden van de juiste oplossing, is echter nog niet voldoende uitgewerkt. Janis Steinmann’s presentatie maakte dit heel duidelijk. Hopelijk kunnen we hier samen aan werken met de ESMA en de EBPTF, zodat we alle belanghebbenden op één lijn kunnen brengen en zo kunnen streven naar een meer eenduidige aanpak.

Samengevat toonde Data Amplified talloze kansen en significante ontwikkelingen, en ik ben dankbaar dat ik hierbij aanwezig mocht zijn. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Other Posts